Depozitarea legumelor şi fructelor - condiţii

Depozitarea legumelor şi fructelor in Moldova — condiţii

Depozitarea cartofilor

Cartofii se pot păstra atât în depozite cu ventilaţie mecanică, cât şi în depozite frigorifice. Sunt necesare anumite condiţii de depozitare a cartofilor, dacă se doreşte ca aceştia să fie păstraţi într-o stare optimă un timp mai îndelungat.

Astfel, în depozitele cu ventilaţie mecanică cartofii se păstrează în vrac cu înălţimea de 4 m. Trebuie sa se respecte 5 perioade de păstrare, ventilaţia fiind diferită ca durată în funcţie de etapă.

Prima etapă, zvântarea, începe o dată cu introducerea cartofilor în depozit şi are rolul de a usca tuberculii umezi, aceasta pentru a preveni răspândirea infecţiilor. Durează 3-5 zile, timp în care cartofii sunt ventilaţi cu aer proaspăt la o temperatură cu 2,0°C mai mică decât a cartofilor şi cu umiditatea de 75-85 %.

Etapa a doua, cea de vindecare a rănilor, durează între 2 şi 4 săptămâni. Această perioadă este necesară deoarece în timpul ei se asigură vindecarea leziunilor cartofilor prin formarea peridermului de rană.

Etapa a treia este cea de răcire şi constă în scăderea temperaturii cartofilor până la valoarea temperaturii de păstrare. Răcirea trebuie făcută treptat, cu 0,3-1,0°C pe zi, pentru a preîntâmpina formarea de zahăr în tuberculi. Acest aspect este important mai ales pentru cartofii de chips, unde un conţinut ridicat de zahăr determină înnegrirea la prăjire. Această perioadă durează 30-60 de zile, timpul de ventilaţie fiind de 8-12 ore pe zi în mai multe reprize.

Etapa de răcire se încheie când cartofii au atins temperatura optimă de păstrare. Aceasta poate varia de la 3,50 — 5,0°C pentru cartofii de sămânţă, de la 5,00 — 7,0°C pentru cei de consum şi 8,0° — 12,0°C pentru cei de chips.

Urmează etapa a patra, care este etapa păstrării propriu-zise, aceasta având durata de 3-6 luni. În această etapă se urmăreşte menţinerea unei temperaturi constante. Ventilaţia se face cu aer răcit a cărui temperatură trebuie să fie cu 1-2°C mai scăzută decât cea a cartofilor.

Etapa a cincea, cea de preîncălzire, se face cu două săptămâni înainte de scoaterea cartofilor din celule. În acest timp se ridică temperatura cartofilor până la valoarea de 7,0-10,0°C.

Păstrarea cartofilor în depozite frigorifice se face puţin diferit faţă de metoda anterioară. Cartofii sunt depozitaţi în lăzi care se stivuiesc pe 6-8 nivele, aerul răcit circulând în spaţiile dintre lăzi.

Cartofii se pot păstra şi în vrac, însă doar în celule frigorifice cu ventilaţie prin pardoseală, înălţimea vracului fiind de la 4 la maxim 5,5 m.

În depozite frigorifice cartofii se pot păstra un timp mai îndelungat, 7-8 luni, temperatura optimă de păstrare fiind 3,0-5,0°C şi o umiditate relativă de 80-85%.
.

Puneți o întrebare din PromCold


.

Depozitarea cepei

Şi ceapa poate fi depozitată atât în depozite cu ventilaţie mecanizată, cât şi în depozite frigorifice.

În depozitele cu ventilaţie mecanică ceapa se păstrează în vrac cu înălţimea de 3-3,5 m. Şi în acest caz se respectă anumite perioade de păstrare, ventilaţia având durata de timp diferită în funcţie de etapă.

Astfel, prima etapă este cea de uscare, durează 8-10 zile, timpul de ventilare fiind de 18-20 de ore pe zi. Se ventilează cu aer uscat din exterior cu o temperatură cu 6°C mai mare decât a cepei şi umiditatea realtivă de 60-70%.

Etapa de răcire durează din momentul umplerii celulei, până în momentul în care ceapa a atins temperatura de păstrare. Se ventilează noaptea timp de 8-12 ore din 24.

Etapa de păstrare propriu-zisă durează între 3 şi 6 luni, temperatura de păstrare fiind menţinută în jurul valorii de 0°C şi umiditatea relativă de 75%.

Păstrarea cepei în depozitele frigorifice se poate face în vrac (în depozite cu ventilarea prin pardoseală) sau în lăzi. Se respectă aceleaşi etape tehnologice de ventilaţie ca în cazul depozitării prin ventilaţie mecanică.
.

Depozitarea morcovilor şi a rădăcinoaselor

Rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, sfecla roşie, ridichile) se păstrează în depozite frigorifice. În maxim două zile după recoltare trebuie făcută şi depozitarea.

Înainte de depozitare rădăcinoasele vor trece prin etapa de condiţionare, etapă ce constă în sortarea calitativă şi fasonarea rădăcinoaselor (curăţarea acestora de frunze).

Depozitarea rădăcinoaselor se face în lăzi de lemn sau plastic. Legumele nu se spală şi trebuie sa fie păstrate în depozite fără sursă de lumină. Temperatura optimă de păstrare este în jurul valorii de 0°C şi umiditatea relativă de 90-95%. Durata de păstrare este între 5 şi 6 luni.
.

Depozitarea merelor

Păstrarea merelor se face în depozite frigorifice cu atmosferă normală sau controlată, precum şi în depozite cu ventilaţie naturală.

Depozitarea merelor se începe într-un timp cât mai scurt de la recoltare şi se păstrează în loturi din acelaşi soi.

Merele se depozitează în lăzi ce se stivuiesc pe 8-9 nivele, până la înălţimea de 5-7 m, spaţiul dintre tavan şi ultima ladă fiind de 80 cm. Se lasă şi spaţii de aproximativ 20-30 cm între pereţii şi rândurile de stive pentru ca aerul să poată circula.

Umplerea unei celule nu trebuie să dureze mai mult de 2 săptămâni, în această perioadă fiind asigurată ventilaţia.

Temperatura de păstrare este în funcţie de soi. Astfel merele din soiul Golden şi Red delicious se păstreză la temperaturi cuprinse între 0 şi +1°C. Merele din soiul Ionathan şi soiul Ioared, care sunt mai sensibile la frig, se păstrează la temperaturi cuprinse între +3 şi +4°C. Umiditatea relativă a aerului este de 90-95%.

În depozitele frigorifice cu atmosferă controlată (2-3% O2 şi 1-3% CO2) temperaturile de păstrare vor fi mai ridicate cu 0,5-1°C, în funcţie de soi.

Durata de păstrare diferă şi ea în funcţie de soi, merele din grupele Golden şi Red delicious putând fi păstrate 5-6 luni în depozite frigorifice cu atmosferă normală şi 7-8 luni în depozite frigorifice cu atmosferă controlată.
.
* In articol au fost utilizate materiale selectate din publicatiile Dr. A. Gherghi (România)