Chillerele – soldați universali ai frigului

Mari centre comerciale și cinematografe. Secții industriale și depozite. Spații de birouri și restaurante. Patinoare și stadioane. Astăzi, aproape în orice loc în care lucrăm, ne odihnim sau trăim, există sisteme frigorifice în care, ca și soldații unui front invizibil, «muncesc» chillerele. Ce fel de dispozitive sunt acestea și cum funcționează ele? Să le luăm pe rând.

Destinație și principiu de funcționare

Deseori termenul «chiller» este folosit în mod eronat ca sinonim pentru cuvântul «climatizor». De fapt, chiar dacă chillerele sunt legate de aerul condiționat, aceste două concepte nu pot fi echivalate. Ele sunt doar părți, deși foarte importante, ale unui sistem mare,. Ca țistarul dintr-un film celebru: el nu este vizibil, dar există.
 
Din punct de vedere tehnic, chillerul este o mașină pentru răcirea lichidelor. El este indispensabil în utilajul frigorific, unde răcirea este obținută prin circulația agenților lichizi. Principiul funcționării se bazează pe ciclicitate. Mai întâi, vaporii agentului frigorific sunt comprimați, pentru a obține condensarea. În condensator, căldura este scoasă în exterior, iar aburul este transformat în lichid, care pătrunde în dispozitivul de expansiune, o zonă cu presiune scăzută. Aici agentul frigorific fierbe, transformându-se în aburi. Anume în acest moment energia este «luată» din lichidul de răcire și temperatura acestuia scade. Apoi ciclul se repetă.
 
Dacă e să simplificăm cele menționate, chillerul scade temperatura lichidului, acesta nimerește în schimbătorul de căldură și servește la îndepărtarea căldurii sau la răcire. Aceste utilaje sunt prezente în cele mai moderne instalații de refrigerare, în special industriale.
 

Caracteristica principală a utilajului este capacitatea lui de răcire, deci capacitatea de a absorbi căldura mediului supus răcirii. Acest indicator este în mare măsură determinat de puterea utilajului. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât este mai mare spațiul pe care sistemul îl poate deservi. Acest lucru trebuie luat în considerare la alegerea echipamentului frigorific. De asemenea, se va lua în considerație influența condițiilor externe asupra fluxului de căldură.

 

Domeniul de aplicare

Datorită capacității de a asigura agentului termic temperatura care este necesară pentru o funcționare neîntreruptă pe termen lung, chillerele au un domeniu foarte larg de aplicare: de la liniile de îmbuteliere a băuturilor la marile sisteme de aer condiționat. Iată exemplele cele mai răspândite:
 

  • Răcirea apei, a sucurilor și a altor băuturi în unitățile de alimentație publică.
  • Scăderea temperaturii fluidelor tehnologice în procesele industriale: producția de cauciuc, plastic și alte materiale.
  • Construcția și întreținerea patinoarelor, a bazinelor de înot, a terenurilor sportive.
  • Crearea depozitelor frigorifice pentru păstrarea produselor alimentare, a medicamentelor.
  • Menținerea aerului condiționat în încăperi de diferite dimensiuni: de la birouri mici până la spații industriale mari.

 

În Moldova, echipamente frigorifice bazate pe chillere puteți comanda la noi. Contactați consultanții noștri pentru a obține informațiile necesare sau pentru a face un calcul al sistemului din PromCold