Beți bere spumoasă, sau De ce este nevoie de utilaj frigorific pentru butoaiele (keg) de bere

Producătorii de bere moderni își răsfață fanii berii spumoase cu o varietate mare de tipuri. Sutele de branduri și feluri fac alegerea nu doar mare, ci aproape nelimitată. Pentru întreprinderile care vând bere, aceasta înseamnă, pe de o parte, un venit bun, iar pe de altă parte — o responsabilitate suplimentară, deoarece diferitele tipuri de băutură trebuie păstrate în moduri diferite. Dacă doriți o varietate în vitrină sau în bar, trebuie să asigurați condiții de depozitare corespunzătoare. Despre aceste condiții și despre felul cum să le creați cu ajutorul utilajului frigorific — citiți mai departe în articol.

Ce temperatură preferă?

Răspunsul la această întrebare depinde de mulți factori. Principalele sunt tipul și ambalajul. Să începem cu ambalajul. Actualmente, acesta se constituie din butelii din plastic sau sticlă și butoaie. În ceea ce privește ambalajul «cu bucata» în sticle, totul este mai mult sau mai puțin clar: producătorul respectă cerințele tehnologice de îmbuteliere și tot el stabilește normele de păstrare. Acestea se află scrise pe ambalaj și în documentația însoțitoare. Tot de ce are nevoie un vânzător este să dispună de un frigider industrial, vitrine frigorifice și să urmărească termenele de păstrare.

Dar celor care doresc să își răsfețe clienții cu bere la halbă, le este mai dificil. Ei trebuie nu numai să dețină o colecție bună, ci și să creeze pentru fiecare tip așa o temperatură de depozitare, la care el își păstrează toate calitățile. În general, aceasta arată astfel:

Tip Temperatură, °С
Majoritatea tipurilor 4 – 12,8
Lager și blondă Ale 4 – 10
Stout și întunecată Ale 12,8 – 15,5

După cum puteți vedea, Lagerul iubește răcoarea, iar Ale întunecată, dimpotrivă, preferă locurile mai calde. Și principalul lucru aici este constanța temperaturii, care poate fi asigurată doar de depozitele frigorifice speciale. Ambalajul optim de depozitare în astfel de încăperi este kegul — recipient din aluminiu sau oțel ce înlocuiesc butoaiele din lemn. Apropo, cuvântul provine din limba suedeză — «kagg», care se traduce «butoi».

Este oare absolut necesar de folosit utilaj frigorific?

Berea în butoaie poate fi păstrată timp de până la două săptămâni la o temperatură destul de ridicată — aproximativ +16 °C. Astfel, apare întrebarea: de ce ar fi nevoie de frigidere, dacă se poate de calculat corect rezervele de bere?

Să analizăm această întrebare din toate punctele de vedere. În primul rând, să ne amintim că gustul berii se dezvăluie pe deplin atunci când băutura este rece. Nu este întâmplător că vârful vânzărilor se înregistrează în sezonul estival. Apare un mic paradox: puteți păstra berea aproape la temperatura camerei, dar o puteți vinde mai bine anume rece. O soluție ar fi stocarea butoaielor într-un depozit obișnuit, iar pentru vânzare de a folosi chillere — răcitoare speciale. Metoda este una răspândită, dar are dezavantaje:

  • Datorită unei perioade de valabilitate de 2 săptămâni, trebuie de completat frecvent depozitul.
  • La un volum mare de vânzări, chillerele funcționează nonstop, ceea ce înseamnă creșterea consumului de energie și de uzură.
  • Berea este supusă aproape la congelare prin șoc termic și își pierde o parte din gustul său viu.
  • Dacă sortimentul este mare, în zona de vânzare trebuie instalate mei multe utilaje de răcire în același timp, iar aceasta creează probleme suplimentare de gestionare a spațiului.

O opțiune de alternativă este amenajarea unui depozit frigorific, în care este posibilă menținerea unei temperaturi constante de până la 5–10 °C. Acesta este un indicator optim pentru păstrarea pe termen lung a majorității tipurilor de bere și chiar berea nepasteurizată poate fi depozitată în astfel de condiții timp de până la 4 săptămâni. În acest caz nu este necesară o răcire suplimentară a berii la halbă.

Cum să organizezi un depozit frigorific?

Mai întâi trebuie să determinați spațiul de depozitare. Două tipuri de camere frigorifice sunt cele mai răspândite:

Montabil-demontabile. Aceasta este cea mai bună alegere pentru cei care au nevoie de un depozit frigorific rapid și ieftin. Avantaje suplimentare: la necesitate, poate fi mărită dimensiunea sau poate fi transferat la o nouă locație. dezavantaje: configurație standardizată, adică este o cameră artificială în interiorul încăperii.
Din panouri-sandwich. Aceasta este alegerea celor care construiesc depozit frigorific în serios și de mult timp. Avantaje: poate fi adaptat la orice configurație și planificare, adică se utilizează spațiul disponibil la maxim. Dezavantaje: cheltuieli mai mari de timp și bani.

Camerele frigorifice montabil-demontabile necesită mai puține soluții de la client — trebuie doar de făcut o comandă pentru o anumită dimensiune. În varianta cu panourile-sandwich există mai multe aspecte privind alegerea:

  • Panourile. De obicei, acestea sunt panouri PUR (cu spumă poliuretanică). Dacă temperatura interioară obișnuită este de circa 25 °C, panourile de 50–60 mm sunt suficiente pentru camera frigorifică. Dar, de cele mai multe ori, se folosesc cele de 80 mm, în perioada caldă acestea ajută la economisirea energiei electrice.
  • Utilajul frigorific. Acesta poate fi un monobloc sau un sistem separat (split). Avantajul primului este că acesta este ușor de instalat și are un buget mai mic. Avantajul celui de-al doilea, deși este mai scump, constă în posibilitatea de a muta blocul principal într-un loc convenabil.
  • Executantul. Deseori, lucrările de pregătire a spațiului și de creare a carcasei de placaj de panouri sunt încredințeze echipelor de construcție, iar apoi este comandat utilajul frigorific cu instalarea lui. Totuși, este mai bine de ales amenajarea la cheie a depozitului de răcire: specialiștii ce cunosc toate caracteristicile echipamentului vor face cel mai bun design și vor instala astfel echipamentul încât să funcționeze cât mai mult și mai economic posibil.

Aveți nevoie de consultație cu privire la construcția unui frigider în Moldova? Contactați-ne!