Tehnologia de păstrare a căpșunelor şi a fructelor de arbuști fructiferi
Căpșunele şi fructele de arbuști fructiferi sunt tot mai mult solicitate pe piața interna şi externa. Doar că, atat căpșunele, cât şi zmeura, murele, unele soiuri de afine, agrișe sau coacăză sunt foarte perisabile. Astfel că păstrarea cât mai indelungată în stare proaspătă a acestor produse este una dintre cheile succesului în businessul cu aceste culturi.
Tehnologia păstrării în stare proaspăta a căpșunelor
Recoltarea se face la grade de maturitate diferite in funcție de destinația de consum şi durata transportului, deoarece căpșunele își desăvârșesc maturarea si după recoltare. Recoltarea se executa cu foarte multa atenție, manual prin răsucire si desprindere de caliciu cu codita. Se evita presarea sau strivirea fructelor intre degete. Recoltarea este eșalonata în 5-7 reprize la interval de 2-3 zile intre ele. Se face dimineața, după ce s-a ridicat roua sau seara.
În vederea valorificării în stare proaspăta, căpșunele se preambalează direct în casolete de material plastic cu capacitați diferite (250-500g) şi apoi, se ambalează în lădițe suport de tip platou C (STAS 4624-85).
Pentru consum în stare proaspăta se vor utiliza numai fructe de calitatea I, uniforme, cu peduncul (codiţă) şi caliciu, diametru ecuatorial minim 25 mm, curate şi fără defecte.
Se mai pot utiliza pentru ambalare casolete de material plastic incluse în folie peliculară perforată (flow-pack). În cutiile de carton casoletele de plastic se aranjează în rânduri suprapuse izolate între ele cu carton.
Pentru prelucrare industrială se utilizează fructe provenite din recoltare mecanică, sau o singură recoltare manuală, fără calibrare admițând-se lipsa caliciului şi a pedunculului. Acestea se ambalează în lădițe de transport din lemn de tip platou cu capacitate de 6-8 kg.
Manipularea produsului trebuie efectuată cu atenție datorită perisabilității accentuate, fructele nesuportând transvazări repetate şi șocuri mecanice.
Datorita metabolismului foarte intens, după recoltare se face pre răcirea fructelor. Aceasta operație se poate face în încăperi speciale sau direct în mijloacele de transport prin pre-răcire frigorifică sau prin vacuum cooling. Temperatura de pre-răcire este cuprinsă între 2-40 C.
Păstrarea căpșunelor este numai de scurtă durată, aceasta fiind de 3-6 zile. Păstrarea temporară se executî în spaţii specializate sau poate coincide cu pre-răcirea în timpul transportului. Condițiile de păstrare sunt: temperatura 2,50 C; u.r. 85-90% şi o bună ventilare. Pentru industrializare, durata de păstrare poate ajunge la 8 zile.
În vederea livrării şi valorificării, loturile de căpșune trebuie acomodate, prin aducerea acestora treptat la temperaturi de 4-100 C, evitandu-se formarea condensului.
Livrarea se face diferențiat şi rapid cu mijloace de transport auto frigorifice pentru distanţe mari şi obișnuite acoperite cu prelate pentru distanţe mici.
Comercializarea se efectuează la temperaturi moderate de 8-150C.
Tehnologia păstrării în stare proaspăta a fructelor unor arbuști fructiferi cultivați
Afinele. Valoarea alimentara a acestora este data de conținutul in glucide (11-14%), vitamina C (12-20 mg/100 g s.p.) şi săruri minerale.
Se recoltează manual când 80-90% din fructe au ajuns la maturitate.
La afine exista o singura clasa de calitate; fructele trebuie sa fie sănătoase, turgescente, fără mucegai. Recoltarea este eșalonata şi se face concomitent şi sortarea şi ambalarea. Ca şi la căpșuni nu se efectuează spălarea fructelor. Pentru ambalare se utilizează casolete din material plastic şi chiar pahare şi caserole din carton, de capacitați diferite, supra ambalate în lădițe de tip platou.
În timpul transportului se execută pre-răcirea la 5-80 C. Păstrarea se face numai temporar pe o perioada de maximum 14 zile la 00 C şi u.r. 90-95%.
Coacăzele se evidențiază printr-un conținut foarte mare de vitamina C 180-200 mg/100 g s.p. şi un conținut ridicat în fibre (2-8%). Recoltarea se face manual în 2-3 reprize la un grad de maturare diferențiat în funcție de distanta de transport. Recoltarea poate fi şi mecanizată utilizând-se diferite metode cum ar fi: prin batere, prin aspirație, prin vibrație. În această situație pentru uniformizarea maturării, se efectuează, în plantație, cu 2-3 zile înainte de recoltare tratamente cu Ethrel în concentrație de 500 ppm. Transportul se face cu mijloace frigorifice. Păstrarea este temporara, la temperatura de 00 C şi u.r. 90%.
Zmeura este un produs cu o valoare energetica de 360-670 kcal/kg. Perioada de valorificare este de aproximativ 30 de zile. Fluxul tehnologic de valorificare este similar cu cel prezentat la căpșune. Se păstrează în rare cazuri pe o perioada de 2-3 zile la 00C şi u.r. 85-90%.
.
* In articol au fost utilizate materiale selectate din publicatiile Dr. A. Gherghi (România)